De materialen en kleuren van fase 6

Dat woningen bestaan uit bakstenen, baksteenvoegen, houten kozijnen en dakpannen is bij iedereen natuurlijk wel bekend. Maar wist je dat er vele honderden soorten bakstenen bestaan, met elk een eigen kleur, textuur en uitstraling? En dat je kunt kiezen uit vele tientallen kleuren voor de voegen tussen de bakstenen? Ook bij de Wende fase 6 zijn er vele keuzes gemaakt. Het resultaat mag er wezen!

Prettige uitstraling

Tijdens het ontwerpen van de woning(typen) en de opzet van de wijk is er door de architecten een keuze gemaakt. Het doel daarbij was om óók deze wijk in de Draai een geheel eigen dorpse sfeer te geven. Met veel meer aandacht voor de individuele woningen of blokken, oa. door een rijke variatie aan materialen, kleuren, accenten en ligging van de woningen. En dat zorgt uiteindelijk voor mooie woningen en buurt met een geheel eigen karakter en een prettige uitstraling.

image alt

4 composities

Drie van de in totaal vier baksteensoorten van fase 6 zijn van steenfabriek Engels uit Panningen, aan de Maas. De 4e baksteen is afkomstig van de Duitse steenfabriek Muhr, aan de Rijn, net over grens in de buurt van Lobith. Steenfabrieken vind je traditioneel vaak aan rivieren, vanwege de grondstof (rivierklei) en het vervoer van de bakstenen via het water.

Bij het ontwerp van de woningen is gekozen voor vier composities of kleurenschema's, die elk bestaan uit één type gevel/baksteen en een kleurenschema voor de voeg in het metselwerk, de kozijnen, de dakpannen, de voordeur en de gevelbekleding.

image alt

Kleurenschema 1

Het eerste kleurenschema bestaat uit (niet schrikken) een 'geel bont genuanceerde' Hoevesteen (van steenfabriek Engels) en een midden grijze voeg. De kozijnen en de gevelbekleding zijn groenbruin, de dakpannen matzwart en de voordeur is kakigrijs. 

Dit kleurenschema vind je bij rijwoningen (bouwnummers. 1 t/m 5 en 27 t/m 32) en de 2 onder 1 kapwoningen (bouwnummers 16, 17, 18, 18, 21, 22, 33/34).   

image alt

Kleurenschema 2

Dit is een uniek kleurenschema, want je vindt het alleen bij de vrijstaande woning (bouwnummer 8). De witte steen is van Engels ('Camarque Carrera') en heeft een grijze voeg. Op het dak vind je matzwarte keramische dakpannen. De kozijnen en de gevelbekleding zijn in het groenbruin en de voordeur is kakigroen.

image alt

Kleurenschema 3

Bij dit kleurenschema hoort een steen van de Duitse steenfabriek Muhr uit Emmerich met de mooie naam 'Ruhrtal Mangan'. Deze mooie bruinrode steen is gecombineerd met een antracieten voeg. De onderhoudsvrije gevelbekleding is geelgrijs, de kozijnen olijfgrijs en de voordeur is bruingrijs.

Dit schema vind je bij de 2 onder 1 kapwoningen bouwnummers 6,7,9,10 en 18.

image alt

Kleurenschema 4

Bij de laatste kleurencombinatie hoort de 'oranje bont genuanceerde' baksteen 'Old Dutch Multi' van Engels. Deze oranje steen is gecombineerd met een antracieten voeg. Op het dak vind je antraceitgrijzen dakpannen. De hardhouten kozijnen zijn olijfgrijs en de onderhoudsvrije gevelbekleding is geelgrijs. Bij dit kleurenschema ga je via een bruingroene voordeur naar binnen.

Deze kleurencombinatie van materialen vind je terug bij de vrijstaand woning bouwnummer 11, de tweekappers met bouwnummer 14 en 15 en de hoek- en tussenwoningen met bouwnummer 23 t/m 26 en 40 t/m 45.