'Het dorp van de toekomst'

28 februari '23

De buurt De Wende 7A is onderdeel van de nieuwe wijk De Draai, aan de oostelijke rand van Heerhugowaard. Als voorbereiding op de realisatie van dit nieuwe deel heeft de gemeente een stedenbouwkundig plan laten maken. Zo’n plan beschrijft bijvoorbeeld hoe de buurt precies wordt ingericht en wat de sfeer wordt. Dit wordt een dorpse buurt, met veel groen en veel natuur! ‘Een dorp van de toekomst’.

De sfeer van de buurt

Bij elk nieuwbouwplan wordt in de voorbereidingsfase een stedenbouwkundig plan gemaakt. Het plan beschrijft hoe de gemeente een (nieuwbouw)gebied wil inrichten en bestaat uit oa. tekeningen, (voorbeeld)foto's en een (gedetailleerde) beschrijving van de toekomstige inrichting van het gebied. 

Het plan stelt ook eisen aan het ontwerp van de woningen. Het ontwerp van de woningen moeten immers wel voldoen aan de gewenste sfeer van de buurt. Het plan geeft ook concrete (sfeer)voorbeelden van wat de gemeente precies voor ogen heeft. Hierboven en hieronder vind je een collages van beelden van bestaande buurten die als voorbeeld hebben gediend voor dit nieuwe deel van De Draai, dus ook De Wende 7A. 

Rustig, autoluwe buurtje met veel groen

De Wende 7A wordt een rustig, autoluwe buurtje en ligt direct aan het nieuwe park van Parkhoek. Hier woon je in een gezellig en kleinschalige buurt, met een dorps karakter, groene straten met hagen en ‘vergroende gevels’ waar de auto te gast is. Dit is een plek van ‘de menselijke maat’ en het groene buitenlevengevoel, waar kinderen heerlijk kunnen spelen en waar je heel makkelijk je buurtgenoten kunt ontmoeten.

 

image alt

Minder ‘hittestress’

De groene buitenruimte (meer groen, minder steen) geeft niet alleen een dorpse sfeer, het zorgt ook in de (warmer wordende) zomers voor minder ‘hittestress’ en draagt bovendien bij aan een grotere biodiversiteit.

Een slimme waterafvoer op straat, waterdoorlatende stenen en graskeien in de buurt garanderen dat bij hevige regenbuien veel water wordt vastgehouden en vertraagd wordt afgevoerd naar de omliggende sloten. Na een enorme hoosbui staan hier de tuinen en straten niet onder water, en droogt de grond tijdens een periode van droogte minder snel uit.

De groene buitenruimte zorgt er ook voor dat de natuur weer terugkomt in de buurt. En dat betekent een grotere biodiversiteit, en maakt bovendien de buurt nog prettiger om in te leven. Zo vind je er speciale gevelstenen waar vogels zich in kunnen nestelen.   

Klimaat

Natuurlijke materialen

De architectuur van de woningen in De Wende 7A wordt heel herkenbaar en karakteristiek. Modern architectuur, maar met kenmerken die aansluiten bij de (woningbouw)traditie van het gebied. En dat betekent natuurlijke en duurzame materialen als baksteen en hout, bijzondere kapconstructies, en lichte, aardse kleuren.

Meer weten over nieuwbouw? Beluister dan de speciale podcastserie
  Meer nieuws over De Wende 7