Een nieuw kunstwerk in het Oosterpark

19 januari '24

Grenzend aan het nieuwbouwplan De Wende ligt het groene Oosterpark. Een uitgestrekt park dat het oostelijke en westelijke deel van de wijk De Draai verbindt. In november 2023 is het Oosterpark verrijkt met een opvallend sculptuur in de vorm van een wiel. Ben jij benieuwd wat dit kunstwerk precies is en wat het betekent? Wij spraken kunstenaar Martijn Sandberg over zijn kunstwerk 'Kunst met een Draai'.

‘Wat was de inspiratie voor Kunst met een Draai?’

“Toen ik zag dat de wijk ‘De Draai’ heet, vond ik dat direct fascinerend. Daar wilde ik wat mee doen! In mijn werk maak ik met beeldtaal taalbeelden. Daardoor wordt het een specifiek kunstwerk geschikt voor één locatie, in dit geval het Oosterpark in De Draai. Het markeert de plek maar functioneert daarnaast ook als ontmoetingsplek, doordat je op het kunstwerk kan zitten. Het cirkelvormige kunstwerk refereert niet alleen naar het woord ‘Draai’, maar roept ook een associatie op met de profielen van de wielen van de vroegere landbouwmachines die hier gebruikt werden. De historie van de plek speelt dus ook een rol. Aan alle kanten van het kunstwerk is de letterfiguratie ‘Kunst met een Draai’ zichtbaar. Daardoor kan je het werk bekijken vanuit verschillende hoeken, maar zie je uiteindelijk telkens deze woorden.”

‘Wat maakte het bijzonder om aan dit kunstwerk te werken?’

“Het hele proces. Halverwege 2021 ben ik begonnen aan dit project. Ik bezocht de locatie en presenteerde in maart 2022 het eerste schetsontwerp. Wat ik leuk vind is om een werk te maken wat ook echt met die plek te maken heeft. De meerduidigheid die ontstaat in het ontwerp maar er tegelijkertijd ook eenvoud in vinden. Dat is een heel spannend aspect van het nadenken over een beeld of kunstwerk. Het is telkens een uitdaging om een idee te bedenken wat aan de ene kant als vanzelfsprekend voelt, maar daarnaast ook bijzonder is.”

‘Waar ben je het meest trots op?’

“Dat het allemaal samenvalt maakt mij erg enthousiast. Het is een samenspel van de locatie, het werk en het woord. Het werk is specifiek voor De Draai gemaakt en kun je letterlijk en figuurlijk niet verplaatsen!”

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op
  Bekijk de woningen van De Wende