Een woning in de Wende fase 6 gekocht? En nu?

Heb je onlangs een nieuwbouwwoning gekocht in de Wende fase 6? We zetten alle vervolgstappen voor je op een rij. Van 'gunning' tot de oplevering van jouw woning.  

De laatste stap die je (waarschijnlijk) onlangs hebt doorlopen is het gesprek met de kopersbegeleider van de aannemer. En ben je (of zijn jullie) inmiddels druk bezig met eventueel meerwerk en/of het aanvragen van een hypotheek. Hieronder vind je de laatste 4 stappen tot aan de oplevering van jouw woning. Oftewel: van stap 7 naar stap 10. 

7. De 'gunning'

Na het tekenen van de 2 contracten is het wachten op de start van de bouw door de aannemer. Dit is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat minimaal 70% van de woningen in een project verkocht moet zijn. Een andere is dat de omgevingsvergunning door de gemeente goedgekeurd moet zijn. 

Hoerabrief
Zodra aan deze (en een aantal andere) zogenaamde 'ontbindende voorwaarden' is voldaan kan de aannemer de start van de bouw inplannen. Een feestelijk moment, wat ook wel de 'gunning' (van het project) wordt genoemd. En de brief waarmee wij de kopers daarvan op de hoogte stellen heet een 'hoerabrief'. 

8. Naar de notaris

Als de opschortende voorwaarden uit de koop/-aanneemovereenkomst zijn verlopen, dan mag je naar de notaris. Bij de projectnotaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. Zorg er dus voor dat je de hypotheek tijdig rond hebt met een hypotheekvertrekker.

'Passeren'
Het tekenen van de aktes heet 'het passeren' bij de notaris. Een belangrijk moment, want als je daar weer de deur uit loopt, ben je de eigenaar van een stuk grond en het huis dat daarop gebouwd wordt. 

9. Start bouw

Na een voorbereidingsperiode start de bouw van jouw woning dan eindelijk, want aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Om de 'start bouw' te vieren nodigen we alle toekomstige bewoners persoonlijk uit om op de bouwplaats aanwezig te zijn bij het symbolisch slaan van de eerste heipaal: het 'start bouwfeestje'. 

Ontmoet je (nieuwe) buren en buurtgenoten
Dit is ook een ideaal moment ook om je nieuwe buren en buurtgenoten persoonlijk te ontmoeten. Om contactgegevens uit te wisselen en elkaar tot de oplevering op de hoogte te houden over de bouw. 

10. De oplevering

Voordat jouw woning door de aannemer definitief wordt opgeleverd is er een vooroplevering of ook wel een 'voorschouw' genoemd. Tijdens deze vooroplevering controleer je samen met de aannemer of de woning volgens de afspraken (meer- en minderwerk) is gebouwd. Tijdens de voorschouw is jouw woning nog niet 100% gereed. Het geeft de aannemer de mogelijkheid om eventuele onvolkomenheden voor de definitieve oplevering nog op te lossen. Alle eventuele onvolkomenheden worden tijdens deze vooroplevering gebundeld in een opleverdocument.  

Tijdens de definitieve oplevering controleer je samen met de aannemer nogmaals de woning. De eerder geconstateerde gebreken moeten zijn verholpen. Alle (eventueel) nieuw geconstateerde gebreken aan de woning dient de aannemer binnen 3 maanden na de oplevering op te lossen.

Eindelijk zelf aan de slag!
En daarna? Dan kan je eindelijk zelf aan de slag met het verder inrichten van jouw woning. Vloeren leggen, keuken plaatsen, muren schilderen en ...verhuizen! 

  Meer over het kopen van een woning
  Meer over de financiering