Hier kon je compleet verdwalen (en verdwijnen)

14 februari '23

De nieuwste fase van De Wende ligt net al de voorgaande fases in de Heerhugowaardse-polder. Hier woon je nu heerlijk met alle comfort en heb je in dit ‘dorp van de toekomst’ geen last van het water. Maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Zo kwamen de Romeinen kwamen hier niet graag, toen het hier nog een Waddenzee-achtige gebied was. Veel te nat en te gevaarlijk met die lastige Friezen. Romeinen hielden bovendien absoluut niet van wadlopen.

De Grote Waert

Ook in de middeleeuwen werd dit gebied gevreesd en gemeden, toen was het een levensgevaarlijk zompig (veen)moeras waar je compleet in kon verdwalen (en zelfs verdwijnen). Hoewel de zee in deze tijd veel minder invloed had op het gebied, sloeg het water tijdens zware stormen regelmatig grote gaten in het veengebied achter de duinen. Met als gevolg grote meren, waaronder de Grote Waert.

image alt

Kavels in de 17e en 21e eeuw

Die enorme meren zoals de Grote Waert vormden op den duur een grote bedreiging voor steden als Alkmaar en Amsterdam. Bovendien had men in de 17e eeuw ontdekt dat het droogmalen van die meren met molens technisch mogelijk en zeer lucratief was. Een meer bracht geen geld op, stukken grond (kavels) in een droogmakerij wel.

In 1631 was de klus met 46 molens geklaard, en kon de verkoop van de kavels via loting starten. Op de afbeelding hiernaast of hierboven zie je een kaart van de nieuwe polder (groen), met daaromheen (in het geel) de ringdijk en de genummerde kavels.

Aan de bovenzijde van de polder, in het midden, net onder de Oostdijk bevindt zich nu De Draai met daarin De Wende 7A, met een geheel eigen (21e eeuwse) verkaveling. 

Afbeelding hiernaast of hierboven: Ingekleurde ets en gravure (1635). Bron: Rijksstudio 

polder

Een fantastische plek om te wonen!

In de bijna 300 jaar is er enorm veel veranderd. Een aantal zaken is niet veranderd, waaronder de ringvaart. Daar wordt nog steeds het overtollige water uit de polder in afgevoerd en geeft de omgeving van De Draai z'n geheel eigen en typisch Hollandse karakter. Een fantastische plek om te wonen en om te recreëren!     

Lees meer over de Grote Waert
Nog niet bekend met Heerhugowaard? Een korte introductie
Meer weten over deze plek? Lees dan verder over De Grote Waert